Най-красивите места в Македония

27 Септември 2019 г.
Най-красивите места в Македония

С Македония споделяме обща история, но сякаш знаем твърде малко за нашата югозападна съседка.

Що се отнася до природните и забележителности най-вероятно всеки би се сетил за Охридското езеро и Вардар, но живописните гледки на Македония не се изчерпват с това.

Всъщност, Македония е изключително красива и богата на най-разнообразни гледки - на територия 25 000 кв. км. може да срещнете гъсти гори, красиви езера, буйни реки и стръмни алпийски планини.

В няколко части ще се опитаме да ви запознаем с най-красивите природни забележителности на Македония. Започваме с 3 сравнително леснодостъпни места, които са доста подходящи за кратка екскурзия от 2-3 дена.

Каньонът Матка

Тази изключително красива забележителност се намира само на 15-тина километра от столицата Скопие. Проломът е с дължина от 18 км, през които текат изумрудените води на река Треска, образуващи впоследствие язовир Матка. Територията на каньона е изключително богата на природни и исторически забележителности.
Така например спелеолозите могат да се насладят на три пещери и една подводна пещера, а любителите на историческия туризъм могат да посетят доста голям брой средновековни църкви и крепостта Марков град. Ако обичате разходките и тихите места, то може да подминете шумните заведения до манастирите и да се разходите по тесните пътечки над язовира, именно там ще може да се насладите най-добре на красотата на каньон Матка.


Преспанското езеро
Непосредствено до Охридското езеро се намира Преспанското езеро, известно още и като Голямо Преспанско езеро. То се се разстила между три държави: Македония, Гърция и Албания, но е най-красиво именно в македонската си част. Интересен факт е, че водите на Преспанското езеро са едни от най-чистите в света, а в тях се издигат два скалисти острова: „Голям град" и „Малък град".
Първият се намира в Македония и е идеалното място за разходка - там може да видите останки от царските градини на цар Самуил. Охидското и Преспанското езеро са разделени от живописната планина Галичица, за която ще прочетете повече в следващата ни част за Македония. Ако трябва обаче да характеризираме Преспанското езеро с една дума, то тя би била спокойствие. По бреговете на езерото няма много хора, околните села са почти безлюдни, а вие може да останете насаме с мислите си.


Солунска Глава
На 50-на км западно от градчето Велес се намира най-високият връх на планина Якубица. Солунска Глава е висок 2538 метра, но дори и да не го изкачите си заслужава изключително много да посетите местността. За целта ще трябва да си отделите 1 или 2 дена. Пътеката към върха започва от изключително живописното селце Папрадище - веднъж стигнете ли до него ще разберете, че не сте сгрешили да дойдете до тук.
При изкачването си ще преминете през долината на Чеплеската река, следват няколко стръмни склона, букова и иглолистна гора, като крайната ви цел е местността Долна Бабина дупка, от където гледката към е уникална. Ако имате повече време и не сте уморени, то продължаването нагоре е почти задължително, защото именно така ще видите красотите на Якубица в пълната им прелест.

trip.dir.bg
 

 

 

 
 

Архив новини

Новини

Наши партньори

Тази страница използва "бисквитки" с цел по-добро обслужване на своите посетители и с цел да отговори на техните предпочитания. Повече информация за бисквитките, които използва страницата, и как може да ги управлявате, може да намерите тук.
Приемам