Йордания – магичната страна на Червено море

Вид транспорт: Самолет
Продължителност: 5 дни / 4 нощувки
Дестинация: Йордания, Йордания
Дати: 19.02.2020
Цена от: 765.00 лв.
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
Програма
Йордания – тази приказна и величествена земя от Близкия Изток е място за истински авантюристи, които обожават пътешествията и приключенията. Страна на великолепни пейзажи, бедуини, уникални пустинни градове и гостоприемни местни жители. Йордания е нещо повече от малка арабска страна с причудлива природа. Тя е магична симфония от контрасти и цветове, червеникаво-кафяви пустинни пясъци и оголени зъбери със странни форми, оазиси и градини с екзотични палми и растения. Тя е феерия, в която душата ликува под топлите лъчи на слънцето и галещите вълни на Червено море.Запознайте се с Йордания и тя ще остане завинаги в сърцето Ви.
 
П
рограма:

1-ви ден: София- Акаба - Отпътуване от летище София  Терминал 2 в 16:20 ч. за Акаба с полет на авиокомпания „Ryanair“. Кацане на летището в 19:30 часа и посрещане от фирмата-партньор в Йордания. Трансфер до избрания хотел. Настаняване. Вечеря. Нощувка.
 
2-ри ден: Акаба – Петра –Закуска. ***Допълнителна целодневна екскурзия до Петра. Розово-червеният град Петра,чието име означава Скала, е  едно от чудесата на древния свят. Скрит дълбоко в долината Вади Муса /долината на Моисей/ града достойно се нарежда сред новите 7 чудеса на света и е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Причудлив и уникален скален град, Петра е известена като града на набатейците, сътворена преди повече от 2000 години. Докато швейцарският изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт не го „преоткрива“ през 1812 г., Петра е бил забравен от векове. Той може да бъде достигнат пеша през клисурата Сик, тесен, ветровит проход, който в някои участъци е широк не повече от 1,80 м, със скали от двете страни, високи колкото четириетажна сграда. Древната и красива Петра е богата на над 800 прекрасни паметници, включващи храмове, гробници, бани, погребални зали, интересни сгради и улици с колонади.Туристическата обиколка с местен водач ще ни отведе до съкровищницата „Ал Хазне“, извисяващ се, в класически гръцки стил храм, изсечен направо в огромната лицева част на 39-метрова скала. Той датира от V–VІ в. пр.н.е. и едно от най-добре запазените чудеса на Петра. Набатейския амфитеатър с 6000 седящи места, заобиколени от множество обелиски, жертвени олтари, храмове и улици с колонади. Към най-високата точка на града манастира „Ал Дейра”,до който се стига по 800 стъпала и открива прекрасна гледка към причудливите скали. Ще се смесим с пърстрата тълпа от бедуини, камили, коне и рикши, които предлагат транспорт на посетителите, покрай малки пъстри сергии със сувенири и любезни търговци. Ще изпием по един ароматен арабски чай с мента или гъсто арабско кафе с кардамон. Изпълнени с емоции и с много нови снимки ще приключим този ден с връщане в Акаба. Вечеря в хотела. Свободно време за вечерна разходка. Нощувка.

3-ти ден: Акаба – Вади Рум – Закуска. Кратка туристическа пешеходна обиколка на град Акаба. Прелестния морски курорт на Червено море е построен върху древната крепост Айла, тук се намира най-старата църква намерена досега - от III век. Освен с прекрасните си плажове и безброй коралови рифове пълни с морски обитатели Акаба е известна и с факта, че е единствената безмитна зона в Йордания. Това прави града един от най-желаните за търговия и пазар, тъй като цените са чувствително по-ниски от другите части на страната. По време на обиколката ни ще се разходим по красивата крайбрежна алея, покрай централната джамия, носеща името на Шериф Хюсеин Бен Али, човекът помогнал за основаването и утвърждаването на Йордания, Крепостта в Акаба, построенна в периода 1510 – 1517 година по времето на управлението на султан Мамелюк, внушителна постройка на брега на морето, използвана и като хан за поклонници, които са пътували към Мека. До крепостта се намира и музея на Акаба, както и къщата с паметната плоча на Шериф Хюсеин Бен Али.
***След обяд, свободно време за плаж или по-желание – посещение на Уади Рум – Лунната долина на Йордания, с включено Jeep сафари на залез в пустинната долина и вечеря в бедуински лагер под звездите. Вади Рум – изумително място, изгубено във вечността, недокоснато от човешката ръка и нейната разрушителна сила. Тук времето и ветровете са изваяли причудливи скални форми и гигантски каменни стени, които просто спират дъха. Тук е домът на седемте бедуински племена и техните стада от камили и коне, живеещи в полупустинния район. Масивният лабиринт от невероятни скални образувания, който се издига насред пустинята на височина от 1750 метра е истинско предизвикателство за сериозните планинари. Туристите могат да се насладят на прекрасното спокойствие, лъхащо от безкрайните празни пространства, да изследват каньони и водните дупки, да открият старите скални рисунки от преди 4000 години и много други невероятни съкровища, които тази огромна пустиня крие в сърцето си. По време на нашето приключение с джипове ще минем през извора на Лорънс, Набатейския храм, скалната арка „Бурда“, едно от най-впечатляващите скални образувания наречено „Седемте стълба на мъдростта“, къщата на Лорънс Арабски.Ще се запознаем с червените пясъци, истинския буквар на бедуините, ще пием вкусен чай от специални билки, приготвен на съчки сред пясъците. Вечерта ще завърши с шоу и вечеря в бедуински лагер под звездите, където ще се насладим на вкусния бедуински гювеч „Зарб” приготвен в пясъците на пустинята. Връщане в хотела в Акаба. Нощувка.

4-ти ден: Акаба-Мадаба-планината Небо-Мъртво море. Закуска. Свободно време за почивка и плаж или *** по-желание Екскурзия до Мъртво море с плаж, емблематичната Мадаба и планината Небо. Отпътуване към древния град Мадаба, „Градът на Мозайките”, едно от съкровищата на Йордания. В неговите църкви са открити и съхранени до ден днешен мозайки от римско, византийско и умаядско време. Тук ще посетим  най – голямото богатство на Мадаба, което се намира в съвременната Ортодоксална църква Св. Георги, а именно добре запазената Византийска Мозаечна карта от 6-ти век, пресъздаваща изселването на Моисей и много християнски места в целия регион от Йордания и Палестина на север и до Египет на юг. Продължава се към върхът Небо от където Моисей погледнал към Обетованата земя. Тук по-късно Папа Йоан Павел II прави първото Съвременно поклонение. Екскурзията завършва край бреговете на Мъртво море. Като един от най-удувителните и духовни пейзажи в света, йорданското източно крайбрежие на Мъртво море се превърна във водещ религиозен и спа център в страната. Прекрасни пътища, отлични хотели със спа центрове, археологически и религиозни забележителности – всичко това превръщат този регион в атрактивна дестинация за туристи от цял свят, такава каквато е била в древното минало за велики императори, царе, търговци и поклонници.Най-голямата атракция на Мъртво море е топлата, успокояваща и адски солена вода, която е около десет пъти по-солена от морската вода. През лятото температурите  достигат 50°C, а водите на река Йордан, която се влива в езерото се изпарява бързо, оставяйки след себе си утайки от пясък, каменна сол и гипс на дъното. Водите на Мъртво море са лечебни. В тях има съставки и соли, които успяват да преборят всякакви кожни заболявания.Екскурзията включва обяд и ползване на плаж с време за къпане в Мъртво море. Отпътуване за Акаба. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

5-ти ден: Акаба – София. Закуска. Освобождаване на хотела около обяд/ багажът се оставя в стая за багаж в хотела/. Свободно време за разходка и плаж. *** По желание - полудневно приключение в залива на Акаба на корабче с включен обяд, възможност за гмуркане и шнорхелинг в Червено море и неговите мистериозни дълбочини. Късния след обяд трансфер до летището. Отпътуване за България в 21:05 часа с полет на авиокомпания „Ryanair”. Пристигане на летище София Терминал 2 след полунощ, в 00:25 часа

Допълнителните екскурзии по желание е желателно да се запишат и заплатят в България. При по-малък брой от 6 туристи за екскурзия, тя се провежда без местен водач.
 
Полетно разписание:
Часовете са в местно време.

София – Акаба – 16:20 – 19:30 ч.
Акаба – София – 21:0500:25 ч.
България и Йордания са по едно и също часово време и няма часова разлика между двете държави.

Трансфер летище – хотел – летище:
Продължителност: около 30 минути в посока с автобус.
 
Резервации:
Първоначална вноска: 350 лв. при подписване на договор.
Краен срок за пълно плащане: 31 дни преди датата на пътуване.

Минимален брой записани туристи: 8 човека.  
При по-малък брой туристи, пътуването може да се осъществи като включената в цената екскурзия до Петра се осъществява само с шофьор и трансфер, без местен водач в обекта. Водач от България пътува при група над 16 туристи.   
Начин на плащане: Заплащане в брой или по банков път:
-авансово плащане –
350 лева при записване. Резервацията ще се счита за гарантирана след подписване на договор за организирано туристическо пътуване с клиент и заплащане на авансовата сума до 2 работни дни след потвърждението. След този срок резервацията автоматично ще бъде анулирана. Доплащане – до 31 дни преди датата на отпътуване.
Необходими документи: Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца след датата на напускане на страната; за деца под 18 г., които не пътуват с двамата  родители–нотариално заверена  декларация от тях (оригинал и ксеро копие). Българските граждани получават на летището виза за пребиваване в Йордания, визата за престой над 3 дни в страната е безплатна. Няма  допълнителни санитарни  и медицински изисквания за страната. Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
Отговорност: Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им се отказва достъп до Йордания поради: забрана за напускане на страната, невалидни /забравени/ документи или други независещи от туроператора причини.Туроператорът си запазва правото за промяна на дните на обявените допълнителни екскурзии в зависимост от метеорологичните условия и възможностите на местните партньори. Туроператорът е сключил застрахователен договор по чл.97 от Закона за туризма „Отговорност на туроператора“ със ЗД „Евроинс“ АД  и номерът на застрахователната полица е: 03700100001658/28.09.2018 г.
„Делта Турс БГ“ ООД препоръчва на своите клиенти да се възползват от възможността на Застраховката„Отказ от пътуване“, която покрива разходите при невъзможност да се проведе пътуването по здравословни или други уважителни причини. За информация може да се обадете в офиса на фирмата или на оторизиран задстраховател.

 
Други
Цени и Валута:

Официалната валута в Йордания е динарът (JОD). В обръщение са банкноти от 50, 20, 10, 5 и 1 динара, аккто и монети от 500, 100, 50, 25 и 10 филса, в 1 динар се съдържа 100 филса.
От чуждестранната валута най-широко се приемат щатските долари, британският паунд и еврото, като най-предпочитан е щатския долар. Разплащания с кредитни карти се приемат в по-големите градове на Йордания – най-широко се приемат Visa, MasterCard. Ако желаете да изтеглите пари в брой, ще намерите банкомати в почти всички градове на страната. С дебитни карти на българските банки разплащанията не се приемат. Препоръчително е да имате дребни долари и динари за бакшиш.

Валутен курс – плаващ, като най-малки са разликите при щатския долар.
1 лев = 0.40 – 0.42  йордански динари /JOD/
1 долар = 0.71 йордански динари /JOD/
1евро = 0.80 – 0.81 йордански динари /JOD/
 
Храната в Йордания е сравнително евтина и много вкусна. За фалафел или бързи закуски от улични сергии можете да платите между 2 и 5 динара. На повечето места кафето ще ви струва 0,50 динара, минералната вода 0,40 динара, а бирата около 2,50. Ако решите да похапнете в някои от по-класните ресторанти със сервиране, ще платите около 15-20 динара на човек. Почти навсякъде в страната е прието да се оставя бакшиш от 10% от стойността на сметката. В някои ресторанти цените са обявени без ДДС, което е в размер на 20 % и се начислява накрая на сметката.
Алкохола в заведенията е скъп, една бира е около 5 до 7 динара. На по-достъпни цени е в магазините за алкохол, където за 7-9 динара може да закупите бутилка хубаво йорданско вино. Предлагат се и други различни високоалкохолни напитки на цени до 18-25 динара. Традиционното арабско наргиле „шиша” в кафенетата е на цени от 6 до 8 динара. В хотелите цената му е по-висока и достига до 15-20 динара. Популярна напитка е местната лимонада с мента и лед „лимонана”, както и местното ястие „мансаф” – агнешко месо с пилаф и заливка от мляко. От десертите освен баклавите и реванетата, трябва да се опита „кнафа” – запечено обикновено козе сирене с кадаиф, поръсено обилно с шамфъстък.
 
Почивни дни: Петък и събота –почиват основно държавните учреждения. Неделя е работен ден за всички. Повечето малки магазини и пазара са затворени в периода от 13:30 до 16:00 часа.
Цената включва:
 • Самолетен билет София – Акаба – София на авиокомпания "Ryanair" с включени летищни такси;
 • 4 нощувки със закуски и вечери в избрания хотел  в Акаба;
 • Малък ръчен багаж с размери 40/20/25 см.;
 • Втори ръчен багаж до 10 кг с размери 55/40/20 см.;
 • Приоритетно качване на борда;
 • Трансфер летище - хотел – летище;
 • Пешеходна обиколка на Акаба;
 • Застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с асистанс и лимит на отговорност 10 000 EUR;
 • Водач от България при група от 16 туристи.
Цената не включва:
 • Чекиран багаж, голям куфар  до 20 кг – 80 евро /заплаща се при резервация от България/;
 • Целодневна екскурзия до скалния град Петра с включени входни такси, обяд и местен водач – 130 $;
 • Полудневна екскурзия до Вади Рум, сафари с джипове и арабска фолклорна вечер в бедуински лагер, входна такса, местен водач – 85 $;
 • Целодневна екскурзия до Мадаба, Небо и Мъртво море с обяд и плаж, местен водач – 100 $;
 • Корабче в залива на Акаба възможност за гмуркане и шнорхелинг в Червено море с обяд – 45 $;
 • Входни такси на музеи, обекти и мероприятия, посещавани по желание;
 • Бакшиши за екскурзовод и шофьор (3-5 динара  на турист на ден - заплаща се задължително на място);
 • Градски транспорт и разходи от личен характер;
 • Доплащане за мед.застраховка за лица над 64 год. – 10 лева.

Изберете хотели за резервация по програмата

Оферта № П247

Новини

Наши партньори

Тази страница използва "бисквитки" с цел по-добро обслужване на своите посетители и с цел да отговори на техните предпочитания. Повече информация за бисквитките, които използва страницата, и как може да ги управлявате, може да намерите тук.
Приемам