Остров Санторини - защо да почиваме там?

17 Август 2018 г.


Остров Санторини е част от южната група на Цикладските острови в Егейско море. Той е една от най-популярните дестинации в света както за туристи от Европа, така и от целия свят.
 
Официалното име на Санторини на гръцки e Тера, като главният му град се нарича Фира. Най-популярните и в същото време най-широки плажове са Камари и Периса.
 
Ето и няколко идеи какво можете да правите докато почивате на острова:
  • Посетете селцето Ия – намира се в северозападната част и е известно като мястото с най-красивите залези на планетата
  • Посетете Акротири – друго прекрасно селце, но в южната част на острова – там има запазени останки от Минойската цивилизация
  • Плажовете около Акротири – Червеният плаж, както и плажът Калдера, който е единственият, намиращ се на западното крайбрежие
  • Задължително опитайте местната кухня и вино. Санторини е известен с производството си на вино, като местните имат традиции в този занаят още от Римско време. Най-известното им вино се казва Винсанто. Прави се от бяло грозде и е натурално сладко.
  • Ако имате време, можете да се разходите и с яхта около бреговете на острова.
И сега няколко любопитни факта за Санторини...
Санторини е вулканичен остров, който дължи сегашния си облик на огромно изригване, станало около 1400 г. Пр. Хр. Преди това той е бил с почти кръгла форма. След изригването обаче средната част на острова буквално изхвърча и оставя след себе си огромен кратер (калдера), който в последствие се запълва с вода. Оцелява само източната част – днешен Санторини – и малки парчета от останалата – островите Терасия, Неа Камени и Палеа Камени. Вулканичното изригване е било толкова мощно, че предизвиква гигантско цунами, което удря бреговете на остров Крит. Той е само на 110 км от Санторини и се смята, че това е причината за края на Минойската цивилизация. Друга интересна теория, свързана с това вулканично изригване, е че то дава началото на легендата за Атлантида.
 
Така че остров Санторини е не само едно от най-красивите и популярни места за почивка из целия свят, но е и магическо и мистично място, което все още крие своите загадки. А вече е и по-достъпно с директните полети от София – само за 1 час 15 мин.
 
Източници:
https://en.wikipedia.org/wiki/Santorini 
https://www.express.co.uk/travel/beach/566834/Top-10-things-to-do-in-Santorini 
https://www.discovergreece.com/en/greek-islands/cyclades/santorini
 

Архив новини

Новини

Наши партньори

Тази страница използва "бисквитки" с цел по-добро обслужване на своите посетители и с цел да отговори на техните предпочитания. Повече информация за бисквитките, които използва страницата, и как може да ги управлявате, може да намерите тук.
Приемам