Исландия - най-спираща дъха с красотата си северна страна!

04 Октомври 2019 г.
Исландия - най-спираща дъха с красотата си северна страна!

Любителите на природата ще бъдат възхитени от красивите пейзажи на страната. Исландия се счита за една от най-спиращите дъха северни дестинации.

Метафорично казано Исландия се намира на върха на света, а това ви гарантира, че се намирате сред най-подходящите места на планетата, откъдето можете да видите северното сияние. Тези зрелищни небесни чудеса се срещат често в Исландия в периода от септември до средата на април и са една от най-предпочитаните причини за посещение на северната страна извън ярките летни месеци.
Водата е вероятно най-ценният природен ресурс на северната страна. Качеството на питейната вода е изключително поради изобилие от чисти планински и ледникови потоци, а същевременно Исландия има утвърдени традиции при използването на геотермалните извори като източник на енергия.Забележителните естествени геотермални басейни могат да бъдат видени из цялата страна, като всеки от тях е заобиколен от напълно уникална обстановка. Някои от най-удивителните природни басейни се намират в Landmannalaugar. Това е естествен резерват, известен със своята поразителна красота, за която допринася местоположението му сред исландските възвишения.
Океаните около Исландия осигуряват идеални условия за живот за над двадесет вида китове, а през последните години островът се превръща в основен пункт за наблюдение на китовете в Европа.Срещата с исландските китове в естествената им среда е невероятно преживяване, но много обиколки също така включват посещение при оживените крайбрежни скали, където тъпоклюната кайра гнезди в скалисти пукнатини и дупки в почвата.

 

Разположен на 45 минути път с кола от Рейкявик, националният парк Þingvellir в югозападната част на Исландия е място, което задължително трябва да видите. Дестинацията е популярна заради важното си историческо и геоложко значение. Исландският парламент, наречен Alcíingi, е основан в Þingvellir през 930 г. и провежда първите си заседания при ждрелото Almannagjа.

Þingvellir е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО заради безбройните и изключителни природни дадености на района, включително Þingvallavatn, най-голямото естествено образувано езеро в Исландия, както и пукнатината Silfra, която ви позволява да се гмуркате между американски и европейски тектонични плочи.
Исландия е известна като „Земя на огън и лед“ заради множеството ледници и вулкани, разпръснати из територията на острова. 11% от земната маса на Исландия е покрита с ледници, най-големият от които, Vatnajökull, покрива по-голямата част от южната и централна планинска област.Ледниците от своя страна също са едни от най-удивителните атракции на Исландия.
Местните жители от векове си взаимодействат с исландските ледници и в наши дни се предлагат разнообразни екскурзии и възможности, свързани с тяхното „опитомяване“. Това могат да бъдат пешеходни екскурзии, сноумобилни обиколки, а дори и разходки с хеликоптер.

https://tavex.bg

 

 


Архив новини

Новини

Наши партньори

Тази страница използва "бисквитки" с цел по-добро обслужване на своите посетители и с цел да отговори на техните предпочитания. Повече информация за бисквитките, които използва страницата, и как може да ги управлявате, може да намерите тук.
Приемам