Празник на Еленския бут - град Елена - Никополис ад Иструм - Преображенски манастир - Велико Търново

Вид транспорт: Автобус
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Маршрут: София - град Елена - Никополис ад Иструм - Преображенски манастир - Велико Търново - София
Дати: 16.11.2019
Цена от: 95 лв.
Начална дата Цена Резервирай
16.11.2019 от 105 лв. резервация
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
Програма
1-ви ден:
Отпътуване от София в 7:30 ч. от площад "Александър Невски". 

Отпътуване към град Елена. Разглеждане на часовниковата кула, изградена на сполучливо избрано място, за да се вижда и чува от всяка част на града.
Посещение на музейния комплекс на Елена, включващ родната къща на Иларион Макариополски, Даскалоливницата, петте Разсуканови къщи, Камбуровия хан, Попниколовата къща, къщата на Юрдан Хаджипетков.
Разглеждане на Църквата „Успение на Пресвета Богородица” - една от безспорните забележителности на Елена. Намира се в един и същ двор с църквата „Свети Никола”. Построена е на мястото на стар параклис по инициатива на богати еленчани. Строежът и е започнат през 1836 година, а е завършен през 1838. Изградена е изцяло от камък, като е използван материал от разрушеното кале.
Свободно време за разходка и участие в празника.

Отпътуване към град Велико Търново. Настаняване. Нощувка.

2-ри ден:
Време за закуска.

Разглеждане на Археологически резерват "Никополис ад Иструм" - древноримски град с богата история, основан от римския император Траян в чест на победата му над даките в битката при Иструм (Дунав). "Град на победата при Дунава" - така се наричал в древността градът, чиито останки се намират край река Янтра, при село Никюп, на около 20 км. от Велико Търново.

Отпътуване към Преображенския манастир. Издигнат в красива скалиста местност, някога манастирът е бил едно от най-важните културни и просветни средища от времето на Второто българско царство, а днес е един от най-ценните паметници на архитектурата и изкуството в България. Манастирът е възстановен изцяло през 1882 г., с участието на двамата колоси на българското национално Възраждане - Уста Колю Фичето и Захари Зограф. Тук може да разгледате монументалните стенописи "Страшният съд" и "Колелото на живота" - шедьоври на българската възрожденска живопис.

Разглеждане на Самоводската чаршия, запазила атмосферата си от възрожденски времена
с многобройните работилници, ателиета и сувенирни магазини.
Свободно време за обяд и разходка в центъра на града.

Отпътуване към София. Пристигане вечерта.
 • транспорт по маршрута
 • посещение на град Елена
 • посещение на Велико Търново
 • 1 нощувка със закуска в района на Елена, Велико Търново
 • екскурзоводско обслужване
 • входни такси
 • доплащане за единична стая - 25 лв.
 • разходи от личен характер
Оферта № Е298

Новини

Наши партньори

Тази страница използва "бисквитки" с цел по-добро обслужване на своите посетители и с цел да отговори на техните предпочитания. Повече информация за бисквитките, които използва страницата, и как може да ги управлявате, може да намерите тук.
Приемам