Златоград - Каялоба - Бенковски - Фотиново: Скални мистерии и загадки

Вид транспорт: Автобус
Продължителност: 2 дни / 1 нощувка
Маршрут: София - Златоград - Каялоба - Фотиново - Бенковски - София
Дати: 26.10.2019
Цена от: 95 лв.
Начална дата Цена Резервирай
26.10.2019 от 105 лв. резервация
 • Програма
 • Цената включва
 • Цената не включва
Програма

Степен на трудност - Т0 / Т1

Сакралните каменни полета на Каялоба, Фотиново, Бенковски...

1-ви ден:
Отпътуване в 07:30 ч. от София, площад "Св. Александър Невски" към Златоград - "златна" Родопска приказка, съчетание на архитектурни и културни паметници от 18-19 в.

Посещение на най-старата запазена църква в Родопите - "Успение Богородично" - построена през 1834 г., както и Килийното училище от 1832 г.

Посещение на Ареалния архитектурен резерват с уникално запазените дюкянчета, възрожденски къщи с бели варосани комини и щъркелови гнезда и идилична атмосфера.
Свободно време за разходка в етнографския комплекс на Стария град.

Разглеждане на Музея, посветен на легендарния златоградски герой - Делю хайдутин. Представени са факти за неговия живот и дейност, автентично облекло, украса и въоръжение от времето на Войводата ни пренасят към края на ХVІІІ и началото на ХІХ век. Обликът на града от малко по-ново време – началото на ХХ в. - е показан в изложените тук фотографии на Златоград.

Настаняване. Нощувка.

2-ри ден:
Закуска.
Свободно време в Златоград, или по желание, с допълнително заплащане - екскурзия до Каялоба, Фотиново и Бенковски (осъществява се при минимум 15 записани туриста).

Отпътуваме към Каменните полета на изток от Златоград. От тук започват Източните Родопи с тайнствено пространство от разпръснати навсякъде огромни вулканични скали, като че ли изплували от недрата на Земята и застинали в причудливи форми. Следи от древна почит и вяра ще наблюдаваме навсякъде по тях. Според праисториците още 4-5 хил. преди Христа, хората, привлечени от силата тук са изграждали светилища и олтари. По-късно траките са създавали в скалите светилища и некрополи.

Целият ден ще посветим на обиколка на природни феномени и свещени места, до които хората са строили своите селища.

От Каялоба (името означава Каменно поле) ще отидем до Слона и Извънземното, до провиралката, през която хората от близо и далеч минават с вяра за изцеление.
Ще отидем до Фотиново, за да погледнем към древния мегалитен комплекс Чатал кая, надвиснал над самото селце.

Около сeло Бенковски ще отидем до скалите, където неотдавана бе направено поредното откритие от тракийски времена - некропол на тракийска принцеса с ценни находки. Това e едно от най-богатите погребения от тракийската епоха. Гробът е оформен сред самите скали. Ще видим Крокодила, Гъбата и много други места, които ще ви заредят с енергия, ще ви изпълнят с въпроси, с вяра в тайнството или скептицизъм, но без съмнение с възторг и радост от родопската красота.

Отпътуване за София. Завръщане късно вечерта.

 • транспорт по маршрута
 • нощувка със закуска в хотел в района на Златоград/Кърджали
 • посещение на Златоград
 • преход до скалните светилища
 • екскурзоводско облужване
 • туристическа застраховка
 • входни такси
 • доплащане за единична стая - 50 лв.
 • доплащане за екскурзия до Каялоба, Фотиново и Бенковски - 30 лв. (заявява се в офиса на агенцията, доплаща се по време на пътуването, осъществява се при минимум 15 записани туриста).
 • разходи от личен характер
 • лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.
Оферта № Е295

Новини

Наши партньори

Тази страница използва "бисквитки" с цел по-добро обслужване на своите посетители и с цел да отговори на техните предпочитания. Повече информация за бисквитките, които използва страницата, и как може да ги управлявате, може да намерите тук.
Приемам